Witamina D – gdzie ją znajdziemy?


Idealnych źródeł witaminy D odnajdziemy głównie w tłustych rybach morskich, ale również w w grzybach. Do najlepszych źródeł witaminy D jest oczywiście słońce, ale zimą trzeba czerpać ją już z innych źródeł. Dostarczanie witaminy D zimą i jesienią jest bardzo ważne.

Witamina D w pokarmach trzeba szukać. Jeśli nie przepadasz za tłustymi rybami morskimi, nie ma za dużych szans na zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy.

Witamina słońca

Sama w sobie witamina D nie bez powodu nazywana witaminą słońca. Ten składnik pochodzi z syntezy witaminy D w skórze, która odbywa się podczas promieniowania słonecznego, dzięki temu pokrywa około 80% zapotrzebowania organizmu na witaminę D.

Chodząc w ciągu dnia w słońcu latem, nie musisz stosować praktycznie suplementów witaminy D. Ale już od października do marca suplementacja i zażywanie w tabletkach witaminy D jest obowiązkowa w całej Polsce i to niezależnie od diety. Możesz kupić ją w kapsułkach, tabletkach lub tranie.

Ale w jakich pokarmach znajdziemy tą witaminę?

Oczywiście niezależnie od suplementów, należy także uzupełniać witaminę D dietą. Największe pokłady witaminy D zawierają, tak jak na początku pisaliśmy ryby – na przykład węgorz, łosoś czy śledź.

Lista produktów bogatych w witaminę D:

  • ryby morskie (węgorz, śledź, łosoś, dorsz, sardynki, tuńczyk, makrela, halibut),
  • tran (olej z wątroby dorsza),
  • grzyby (shitake, kurki i pieczarki),
  • drożdże piwne,
  • żółtka jaj,
  • żółty ser,
  • mleko krowie,
  • awokado.

Jedna odpowiedź do “Witamina D – gdzie ją znajdziemy?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *