Idealnych źródeł witaminy D odnajdziemy głównie w tłustych rybach morskich, ale również w w grzybach. Do najlepszych źródeł witaminy D jest oczywiście słońce, ale zimą trzeba czerpać ją już z innych źródeł. Dostarczanie witaminy D zimą i jesienią jest bardzo ważne.
Witamina D w pokarmach trzeba szukać. Jeśli nie przepadasz za tłustymi rybami morskimi, nie ma za dużych szans na zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy.
Witamina słońca
Sama w sobie witamina D nie bez powodu nazywana witaminą słońca. Ten składnik pochodzi z syntezy witaminy D w skórze, która odbywa się podczas promieniowania słonecznego, dzięki temu pokrywa około 80% zapotrzebowania organizmu na witaminę D.
Chodząc w ciągu dnia w słońcu latem, nie musisz stosować praktycznie suplementów witaminy D. Ale już od października do marca suplementacja i zażywanie w tabletkach witaminy D jest obowiązkowa w całej Polsce i to niezależnie od diety. Możesz kupić ją w kapsułkach, tabletkach lub tranie.
Ale w jakich pokarmach znajdziemy tą witaminę?
Oczywiście niezależnie od suplementów, należy także uzupełniać witaminę D dietą. Największe pokłady witaminy D zawierają, tak jak na początku pisaliśmy ryby – na przykład węgorz, łosoś czy śledź.
Lista produktów bogatych w witaminę D:
- ryby morskie (węgorz, śledź, łosoś, dorsz, sardynki, tuńczyk, makrela, halibut),
- tran (olej z wątroby dorsza),
- grzyby (shitake, kurki i pieczarki),
- drożdże piwne,
- żółtka jaj,
- żółty ser,
- mleko krowie,
- awokado.
Jedna odpowiedź do “Witamina D – gdzie ją znajdziemy?”
Tak, jesień i zima trzeba brać suplementy